Als je nu je oude verfblik of -emmer inlevert, krijg je er een tegoedbon van 5 euro voor terug. Deze wissel je in bij aankoop van nieuwe verf ter waarde van minimaal 20 euro. Bij elke 20 euro aan verf kun je 1 voucher inleveren. Je levert maximaal drie verfverpakkingen in en ontvangt per ingeleverde verpakking één tegoedbon.
In de praktijk blijft oude verf rustig vijf tot tien jaar staan. Nu het mogelijk is om je oude verf in te leveren voor een voucher, is het hoog tijd om je planken leeg te halen en oude verfblikken en -emmers in te leveren. Goed voor de portemonnee, maar vooral goed voor het milieu: de ingeleverde verf recyclen we deels tot nieuwe verf en het blik wordt hergebruikt. De overige verf wordt als brandstof gebruikt voor de cementovens voor verbranding. Dit is dus een vervangende brandstof voor fossiele brandstoffen.
Verfresten; onderdeel van klein chemisch afval
Een oud verfblik met verfresten is onderdeel van klein chemisch afval (kca). Dit is een verzamelnaam voor gevaarlijk afval, van spaarlampen en batterijen tot gootsteenontstopper en verf. Oude batterijen kon je al bij Hubo inleveren. Daarbij kun je nu tijdelijk (van 23 mei t/m 26 juni) ook verfverpakkingen inleveren. Al het andere afval dat tot klein chemisch afval behoort, lever je in bij de milieu-straat. Een groot deel van de (schadelijke) stoffen in kca kunnen we hergebruiken en een ander deel wordt onder speciale omstandigheden verbrand, zodat het geen schade toebrengt aan het milieu.
Nog meer lege blikken? Zet ze bij het restafval óf breng ze naar de milieu-straat
Lege verfblikken of -emmers, waar helemaal geen resten meer in zitten, kunnen bij het restafval. Of je levert ze in bij de oud-ijzerbak van de milieustraat. Haalt jouw gemeente het blik niet gescheiden op? Dan mogen ze in de grijze kliko. Dit restafval gaat naar een afvalenergiecentrale waar ze het verbranden en het zo stroom of warmte oplevert.