Wespentijd!

U heeft het vast zelf ook al ondervonden; het is volop wespentijd! Tijdens de barbecue, op het terras, in de tuin. Steeds opnieuw zijn de geel-zwarte angstaanjagers plotseling in de buurt.

Hier in Noord Holland zijn twee soorten wespen die het meest voorkomen. De papierwespen en de leemwespen. Leemwespen maken hun nesten van klei en modder. Degene die we hier écht het meest zien, is de Papierwesp. Deze wespen schrapen hout van de boom, knagen aan riet en kauwen het tot pulp. Van dit papier-maché bouwen ze de mooiste nesten van die ze op de meest vreemde plaatsen ophangen. De koningin overwintert op beschutte vorstvrije plaatsen, schuren en zolders ed. Zij begint ieder voorjaar een nieuw nest te bouwen en ze krijgt pas hulp als de eerste werksters uitkomen. Zij kauwen en bouwen dan samen aan deze ingenieuze, goed geïsoleerde, onderkomens.

Er zijn in de wereld wel 60 soorten wespen en in Europa komen er 11 voor. Gal, sluip, graaf, koekoekswesp en zaagwesp en ook de grote Hoornaarwesp. Dit is de grootste wesp van Europa, de koningin kan wel vier cm groot worden. Er is gezegd dat een steek van de hoornaar dodelijk is maar dat is niet echt waar. Sommige mensen zijn erg vatbaar of allergisch voor steken en reageren er heftig op. In een enkel geval zijn er mensen in tong of keel gestoken en dat levert wel gevaar op. Drink daarom je ranja met een rietje, kijk in je glas voor je een slok neemt en begin vooral niet wild om je heen te slaan.

Wat als U een wespennest in of rond uw huis heeft gevonden?

Probeer nooit de uitvliegopening(en) van een wespennest dicht te stoppen. De wespen zullen net zolang zoeken of knagen tot ze een andere uitgang hebben gevonden. Op die manier kunnen ze in grote aantallen ook binnen een huis of bedrijfspand terechtkomen. Met alle gevolgen van dien! Is het noodzakelijk dat een wespennest verwijdert wordt, dan kan dit het best gebeuren door het aanbrengen van een poedervormig insecticide in de openingen waar de wespen in en uit kruipen. Dit kunnen openingen zijn van het wespennest, of openingen in de buitenmuur van een gebouw, bijvoorbeeld ventilatieopeningen van de spouwmuur, gaten bij kozijnen of in een gat in de grond. Het maakt daarbij geen verschil of het wespennest zich dichtbij of verderop achter de opening bevindt. De bedoeling is dat naar het wespennest terugkerende wespen in aanraking komen met het poeder, dat zij dan aan de beharing van het lijf en de poten of met het voedsel in het wespennest brengen. Hierdoor wordt ook het broed (de larven) en de koningin gedood. In de meeste gevallen zal de populatie enige uren na de wespenbestrijding zijn verdelgd. Na uitvoering van een bestrijding met wespenpoeder bij avond zal deze in de loop van de volgende dag zijn uitgeroeid. Aangezien de wespen in de avond minder actief zijn en u dus meer tijd heeft om dicht bij het nest te komen, is s’ avonds de beste tijd om het bestrijdingsmiddel aan te brengen.

Uiteraard vindt U bij BEKU naast vele andere soorten bestrijdingsmiddelen, ook een aantal middelen tegen wespen.


Alle tips

20 december 2016 BEKU gaat verbouwen!
14 september 2016 Dit najaar volop Schuifwanden nieuws!
27 juni 2016 Sigma Rapid
9 april 2016 Kaarten sparen voor… Kensington!
29 februari 2016 PVC vloeren van Quick Step
21 januari 2016 Aan de hand van de meester
21 december 2015 Het jaaroverzicht van 2015
11 december 2015 Maak nu extra voordelig kennis…
16 november 2015 Ook voor de leukste schoenkadootjes!
5 oktober 2015 Shopkorting sparen bij Vomar!