Sluipmoordenaar; koolmonoxide

De kachel brand weer…

Langzaam meer zeker wordt het kouder. Dit betekent direct, dat de cv-installaties weer aan de slag gaan, om de nodige warmte in huis te brengen. Ondanks dat er steeds minder gebruik wordt gemaakt van oude en gevaarlijke geisers, overlijden er nog jaarlijks mensen door koolmonoxidevergiftiging. Oude geisers zijn namelijk niet de enige veroorzakers van koolmonoxide. Zelfs nieuwe en vooral veel veiligere cv-installaties, kunnen koolmonoxide uitstoten. Dit wordt veroorzaakt, doordat er te weinig zuurstof bij de verbranding aanwezig is. Het aardgas wordt hierdoor niet volledig verbrand, met koolmonoxide tot gevolg. Het gevaar van koolmonoxide is, dat je dit niet ziet en vooral ook niet ruikt.

Ken de signalen

Toch zijn er wel signalen, die kunnen wijzen op een probleem bij de verbranding en dus de kans op koolmonoxide. Ten eerste moet de vlam in de geiser of cv-installatie blauw zijn. Wanneer de vlam hoger is dan normaal en ook hoger is dan normaal, dan klopt dit niet. Ook als de ramen beslaan is er iets niet pluis. Vrijgekomen waterdamp verdwijnt in dat geval niet via de afvoer, wat normaal wel gebeurd.

Rook- of koolmonoxidemelder

In bijna ieder huis zijn één of meerdere rookmelders aanwezig. Inmiddels is bij de meeste mensen de noodzaak van een rookmelder wel bekend. Maar een melder die koolmonoxide detecteert, is niet hetzelfde. En zoals eerder geschreven; koolmonoxide zie en ruik je totaal niet, dus een melder is een absolute noodzaak! Gecomineerde melders bestaan ook, al is het lastig om deze op de juiste plek te plaatsen. Een rookmelder moet namelijk hoger hanger, dan een koolmonoxide-melder. Bij BEKU vindt je naast verschillende rookmelders, ook de goedgekeurde koolmonoxide-melders. Heel eenvoudig in gebruik, want de ingesloten accu heeft een levensduur van circa 6 jaar. Geen gedoe met nieuwe batterijen dus. Als de accu leeg raakt, geeft de melder dit uiteraard aan. Naast deze rook- en koolmonoxide-melders, vindt je bij BEKU ook branddekens en kleine brandblussers.


Alle nieuwsitems

2 januari 2017 Beveilig je huis tegen inbraak!
8 november 2016 Sigmapearl Clean Matt
28 september 2016 Autosleutels? Geen probleem!
27 september 2016 Kettingzaag bot? Laat hem slijpen!
21 september 2016 Buiten schilderen? Dat kan!
19 mei 2016 Nieuwe collectie Houten jaloezieën
29 april 2016 Horrenactie 2016!
17 april 2016 We kunnen de tuin weer in!
7 april 2016 Standaard Top down + luxe bediening…
10 maart 2016 Nieuw; de Windowstylist app!