Maart; Rozen-snoeitijd!

Zoals altijd wanneer het voorjaar nadert, beginnen de groene vingers in Nederland direct te kriebelen. En terecht, want in maart kunnen de rozen worden gesnoeid. Naast het snoeien kan worden begonnen met bemesten.
Wanneer u klaarstaat voor uw rozenstruikje, dan lijkt het toch op het eerste gezicht weer een lastige klus. Onthoud één ding; de meeste mensen snoeien eerder te weinig, dan teveel! Als u dan vervolgens ook nog eens weet, dat teveel snoeien bijna niet mogelijk is, dan maakt dat de klus toch weer een stuik minder ingewikkeld. Degene die de rozenstruik ieder jaar netjes terugsnoeit, zal merken dat de klus dus uiteindelijk reuze meevalt.
Het is wat lastiger snoeien als rozenstruiken door de jaren heen niet of weinig werden gesnoeid. U zult dan hebben gemerkt dat de onderkant van de struik na verloop van tijd is verhout. Dit vraagt dan om een stevige ingreep. Verhout wil namelijk niet zeggen dat er geen leven meer in de takken zit. Als u nu geen actie onderneemt gaat dit ten koste van uw struik wat minder groei en bloei tot gevolg heeft. Daarnaast is er dan een kale onderkant en moet u tijdens de bloeiperiode wellicht naar boven kijken om bloemen te kunnen ontdekken.

Dus om te beginnen moeten we de snoeischaar zetten in de houtachtige takken. Nu weten we inmiddels dat er moet worden gesnoeid op het gedeelte van de steel, net boven een oog wat naar de buitenkant van de struik wijst. Hierdoor gaan alle nieuwe scheuten naar buiten groeien waardoor u een mooie gelijkmatige struikvorm creëert . Tevens brengt u licht en lucht in de rozenstruik waardoor eventuele ziektes geen kans krijgen.
Nu is bij verhoute struiken moeilijk een oog te herkennen. Dan is het zaak om gewoon de schaar te zetten op een hoogte van 15-20cm boven de grond. Het risico dat er een scheut aan de binnenkant van de struik loopt is dan aanwezig maar het geeft verjonging aan uw struik wat in zo’n geval veel belangrijker is.
Wist u trouwens dat er nog heel veel ogen zitten op de veredelingsplaats (verdikking net boven de wortel). Tekort snoeien is dus niet mogelijk. Vanuit deze plaats komen ook regelmatig nog nieuwe scheuten. Deze scheuten komen dus echt van de basis en zijn zeer waardevol omdat ze stevige stelen voorbrengen. Hoe dikker de stelen, des te sterker de groei zal zijn.
Als u 3 tot 4 dikke takken per struik behoudt is dat voldoende om een roos optimaal te laten groeien. Hebt u maar één dikke tak en veel dunne takjes dan moet de struik weer op kracht komen. Het is dan goed om de dunne takjes weg te knippen en die ene goede tak extra kort te knippen. Uw roos zal zich snel herstellen en dit jaar al beter bloeien dan de voorgaande jaren.


Alle tips

20 december 2016 BEKU gaat verbouwen!
14 september 2016 Dit najaar volop Schuifwanden nieuws!
27 juni 2016 Sigma Rapid
9 april 2016 Kaarten sparen voor… Kensington!
29 februari 2016 PVC vloeren van Quick Step
21 januari 2016 Aan de hand van de meester
21 december 2015 Het jaaroverzicht van 2015
11 december 2015 Maak nu extra voordelig kennis…
16 november 2015 Ook voor de leukste schoenkadootjes!
5 oktober 2015 Shopkorting sparen bij Vomar!