Tuinkalender

We helpen je graag op weg, ook bij alle voorkomende klussen in de tuin! In samenwerking met Ecostyle, onze belangrijkste leverancier van diverse soorten bemesting voor in iedere tuin, houden we onze Tuinkalender bij. Iedere maand boordevol tips, die passen bij de tijd van het jaar.

“Er zit nog wat groei in de grond”

We hadden een paar weken geleden nog zeer warme dagen met meer dan 25 graden. De laatste dagen van oktober waren (eindelijk) ook flink nat. Combineer dit met de tot voor kort vrij hoge temperatuur en merk: ‘er zit zelfs in november nog wat groei in de grond’

Weetjes

Paddenstoelen zijn goed voor de bodem. Een paddenstoel is een schimmel die bloeit. Laat ze staan zodat ze zich kunnen verspreiden en vermeerderen. Dit is iets goeds! Schimmels zijn heel nuttige bodemverbeteraars en ze breken o.a. ook houtstof (lignine) af. Zonder schimmels ‘verstopt’ je grond. Dit vergroot de kans op een viltlaag en mos en maakt het voor planten en bomen straks in het voorjaar lastiger om te groeien en bloeien. Koester daarom de paddenstoel!

Weet je waarom een vliegenzwam een vliegenzwam heet? De vliegenzwam, die bekende, mooie, rood met wit gestippelde paddenstoel, werd vroeger als ‘antivlieg’ gebruikt. Boeren legden de hoed van de paddenstoel in wat melk waardoor de in de paddenstoel aanwezige gifstoffen oplosten. Vliegen werden hierdoor aangetrokken, dronken ervan, raakten bedwelmd en gingen dood.

Tips voor je gazon in november

  • Je gras groeit nog. Maai voorlopig door. Maai niet te kort. Is je gras korter dan zes centimeter dan verlaag je de weerstand en heb je meer kans op mos wat zich juist in deze vochtige maanden sterk kan ontwikkelen. Een plant haalt zijn energie uit zijn groene delen. Verwijder je hier te veel van door bijvoorbeeld te maaien, dan kan hij verzwakken, zeker in stressvolle periodes.
  • Laat paddenstoelen staan, maai er omheen. Een paddenstoel is een schimmel die bloeit. Schimmels zijn nuttig voor de grond. De meeste schimmels zijn detrivoren. Dat betekent dat ze leven van dood organisch materiaal.  Ze breken dus onder meer vilt af. Vilt ‘verstikt’ de bodem, het zorgt ervoor dat zuurstof niet goed in de bodem kan doordringen. Hierdoor groeit gras minder en dat zorgt weer voor mos.
  • Geef een beetje kalium. Kalium maakt gras beter bestand tegen najaarsweer. Het zorgt voor celspanning en dus voor stevige planten. Hiermee is een plant minder gevoelig voor plagen of bijvoorbeeld schimmels. Daarnaast zorgt kalium dat het vriespunt van het vocht in de cellen verlaagd wordt. De plant bevriest dus minder snel.
  • Belucht de bodem met bijvoorbeeld een prikrol. Een zuurstofarme bodem is extra vatbaar voor mos.
  • Stimuleer het bodemleven met een najaarsbemesting.

Heb jezelf uiterst handige Tuintips, dan plaatsen wij deze maar wat graag op onze site. Stuur de tips naar [email protected]. Geef eventueel even aan of je naam wel of niet vermeld mag worden… Alvast bedankt!

Heb je zelf ook handige tips?

Stuur ze naar ons door!

Handige tips zijn altijd welkom! Heb je een tip en wil je deze met ons delen, stuur deze dan in een mail. Wij zullen de tip(s) direct plaatsen!

T: 075-6214432
E: [email protected]