Tuinkalender

We helpen je graag op weg, ook bij alle voorkomende klussen in de tuin! In samenwerking met Ecostyle, onze belangrijkste leverancier van diverse soorten bemesting voor in iedere tuin, houden we onze Tuinkalender bij. Iedere maand boordevol tips, die passen bij de tijd van het jaar.

Deze maand dus Maart…

 

De lente staat voor de deur!

Maart is de tijd waarin vaak nog gesnoeid kan worden. De sapstroom komt wel al op gang, dus beperk je tot de lichtere takken. Bij het snoeien van grote takken treedt wellicht bloeding op waardoor de wond moeilijk sluit. Wij hebben in ons assortiment een Snoeibalsem die uitermate geschikt is voor het afdekken van snoei- en zaagwonden bij bomen. Het product is gebruiksklaar en verpakt in een flesje van 250 gram. Snoeien tijdens strenge vorst is niet verstandig. Vorstgevoelige soorten kunnen namelijk via de snoeiwonden bevriezen. Dit kan tot een flinke groeistoornis leiden. Dus snoei nooit tijdens vorst!

Denk aan de vogels

Denk in de maand maart ook nog even aan de vogels, zelfs als er geen sneeuw ligt. Ze blijven behoefte houden aan wat brood, pinda’s maar ook fruit voor de vitaminebehoefte.

Tomaten planten

Zelfgekweekte tomaten smaken veel beter! Je kunt ze planten in je eigen tuin of in de kas. Er zijn heel veel verschillende soorten tomatenplanten en –zaden. Hierbij moet je wel rekening houden met een aantal punten:

  • Bedenk eerst welke plant het beste bij jou past, voordat je de zaden of planten koopt. Dit is ook afhankelijk van waar je de tomaten wilt kweken. Kleine vruchten zijn meer geschikt voor kweken in de volle grond. Grote vruchten worden vaak in een kas of folietunnel gekweekt.
  • Wil je zelf zaaien? Begin hier dan mee in maart, april of mei. Dit kan al bij een temperatuur vanaf zo’n 20 ºC. Bijvoorbeeld in de kas of de serre.
  • Je kunt de tomatenplantjes verpotten als ze een hoogte van 5 cm hebben bereikt en de eerste blaadjes zichtbaar zijn.
  • Klimplantjes moeten langs een stok of touw worden geplant, zodat ze voldoende stevigheid hebben om naar boven te groeien.
  • Wanneer de planten ongeveer 20 tot 25 centimeter groot zijn dan kunnen ze op de definitieve plaats gezet worden. Houd hierbij tussen de planten een afstand van 60 tot 80 centimeter aan.
  • Zoek buiten in de tuin een beschut en warm plekje uit voor de tomatenplanten, maar wacht hier mee tot eind mei.
  • Geef de planten veel water, maar houd de bladeren droog.
  • Om de week kan je de ongewenste zijscheuten verwijderen. Je haalt de scheuten uit de oksel van de hoofdstengel weg, waardoor alle energie naar een beperkt aantal vruchttrossen gaat. Daardoor kunnen deze zich beter ontwikkelen.

Heb jezelf uiterst handige Tuintips, dan plaatsen wij deze maar wat graag op onze site. Stuur de tips naar [email protected]. Geef eventueel even aan of je naam wel of niet vermeld mag worden… Alvast bedankt!

Heb je zelf ook handige tips?

Stuur ze naar ons door!

Handige tips zijn altijd welkom! Heb je een tip en wil je deze met ons delen, stuur deze dan in een mail. Wij zullen de tip(s) direct plaatsen!

T: 075-6214432
E: [email protected]